dilluns, 1 d’agost del 2011

El canvi climàtic. Part 1

Article publicat a l'Empordà, el 25 de gener de 2011


A hores d’ara, la gran majoria de la població sap que la terra s’està escalfant a nivell global i que aquest augment de temperatura està provocat pel CO2, que és un gas d’efecte hivernacle que s’emet en cremar combustibles fòssils: petroli, carbó i gas natural.

I  a més, aquest escalfament global es pot sentir  perfectament (ara fa més calor que abans, només cal recordar el mes de gener que hem passat, amb temperatures màximes properes als 20ºC), i és el responsable tant d’inundacions com d’onades de fred i de calor en qualsevol part del món.

Doncs aquestes afirmacions no són totalment certes. La única veritat que hi ha en les línees anteriors és la que el CO2 s’emet en cremar combustibles fòssils. Per tota la resta, trobaríem importants científics que estarien a favor i importants científics que estarien en contra.

El diòxid de carboni o CO2 és un dels gasos hivernacle, però no és, ni de bon tros, el que més efecte hivernacle té. L’efecte hivernacle és el que permet la vida a la Terra: sense aquest efecte, els rajos del Sol escalfarien la Terra sense pietat i, a la nit, la Terra es refredaria, igual que passa en el desert, o en la Lluna. Però l’atmosfera, la capa d’aire que hi ha sobre la Terra, impedeix que la calor del Sol s’escapi cap a l’espai, igual que els hivernacles protegeixen els cultius de la calor o la fred excessiva. El major responsable d’aquest efecte és el vapor d’aigua. El vapor d’aigua forma els núvols, que es desplacen per tot el planeta, i és el responsable del 95% de l’efecte hivernacle.

En un dia d’estiu ennuvolat no fa tanta calor comparat amb un dia assoleiat. Una nit d’hivern ennuvolada manté la temperatura i no hi ha gelades matinals. Els núvols són com un parasol natural.

Per altra part, la quantitat de CO2 que hi ha a l’atmosfera, s’ha incrementat des dels anys 70 per la crema de combustibles fòssils. Però aquest augment no és molt important, al contrari del que pensem. Actualment la població de la península ibèrica emet més CO2 cada dia respirant que el que emeten tots els cotxes junts i les centrals tèrmiques. Hauríem de comptar també el CO2 que emeten els animals respirant.  Aquest CO2 es distribueix per tot el planeta, i és l’aliment de les plantes. El mar i els oceans també s’alimenten de CO2. En els estudis climàtics, l’augment de la temperatura global de la Terra no està relacionat amb l’augment de CO2. En realitat el CO2 no augmenta la temperatura de la Terra, sinó que és al revés: quan augmenta la temperatura de la Terra, com a conseqüència, augmenta la quantitat de CO2 en l’atmosfera. 

Tot això és fàcil de comprovar en les gràfiques dels estudis sobre l’evolució del clima en la Terra i la concentració de CO2, estudiada a partir de les bombolletes d’aire que es troben atrapades en els gels de l’Antàrtida i de l’Àrtic.

A partir d’aquests estudis s’ha vist que la Terra ha sofert períodes de bonança climàtica i períodes de fred intensa: les glaciacions, on pràcticament tot l’hemisferi nord del planeta estava congelat. Aquests períodes són cíclics: es donen cada 150.000 anys. Però durant aquest temps la temperatura de la Terra no va augmentant constantment; és a dir, no és cada any una mica més alta que l’anterior, sinó que hi ha d’altres cicles més petits, de més curta durada on la temperatura augmenta i disminueix, encara que la tendència general sigui cap amunt o cap avall.


Què és el que provoca aquestes variacions en la temperatura terrestre? Ha de ser algun factor molt important, que afecti tota la Terra. Pràcticament tota la comunitat científica està d’acord que el que afecta a la temperatura de la Terra és el Sol, la gran estufa.

I resulta que el Sol també té cicles: hi ha períodes que té una gran potència calorífica, i períodes de baixa activitat. Tot això ho explicarem en la propera ocasió. 



2 comentaris:

  1. Al Gore versus Ali.
    No sé Ali, ahir vaig veure el documental de l'Al Gore, una verdad incomoda, i em va semblar més convincent... tot i que tots dos us referiu com a prova definitiva als estudis del CO2 a la neu, ell em va presentar més evidències, els estudis eren des de feia 650.000 anys! EGU

    ResponElimina
  2. Si. És difícil competir amb la indústria cinematogràfica americana. Nous estudis confirmen que l'augment de CO2 és degut a l'activitat humana. Però la qüestió és: és el CO2 que fa que la temperatura augmenti? Pot ser que estigui augmentant la temperatura per una altra causa? Té tant de poder el CO2 per acabant influint en el clima?

    ResponElimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011