dimarts, 4 d’octubre del 2011

Les transformacions de la papallona

Article publicat al setmanari Empordà, el dimarts 27 de setembre de 2011.




Els insectes, encara que molestos i que, en general, no els tinguem amb gaire estima, són uns animals meravellosos, que pateixen enormes transformacions físiques al llarg de la seva vida. Bé que els mamífers i nosaltres els humans també ens anem transformant conforme ens fem grans, però no amb l’espectacularitat dels insectes ni amb la seva velocitat.

Els insectes formen part del filum dels artròpodes, paraula que ve a dir “potes amb articulacions”, del que formen part també les aranyes i les crustacis, com les gambes i escamarlans. Els insectes han colonitzat tots els ambients de la Terra, excepte el mar, i són la forma de vida predominant en aquest planeta. Alguns insectes han desenvolupat la capacitat de volar, i tots, sense excepció, tenen sis potes, a més de les ales, si és el cas. Fixem-nos que les aranyes en tenen vuit, i els crustacis, deu o dotze.

Tots els insectes neixen d’un ou minúscul, i comencen la seva vida en forma d’eruga, més o menys agraciada. Hi ha eruges molt maques, acolorides, i n’hi ha de blanques i bastant lletges, com les de les mosques, que podem veure menjant matèria orgànica en descomposició. Hi ha eruges que són artistes del camuflatge i n’hi ha d’altres que són ostentoses i, al mateix temps, verinoses.

Potser els més bonics de tots els insectes són les papallones. L’eruga o larva de la papallona té una gana espectacular (si heu tingut cucs de seda, ho sabreu bé) i menja voraçment. Cada eruga de cada espècie de papallona s’alimenta d’una o varies plantes en particular, i el naixement de les larves ha d’estar sincronitzat amb l’abundància d’aquesta planta específica.

La fase d’eruga pot durar setmanes o anys, depenen de l’espècie. Les larves van canviant la pell a mesura que van creixent. Però un dia determinat, l’eruga comença a fabricar fil de seda i s’embolica amb ell formant un capoll. Aquest capoll pot estar format exclusivament de fil de seda o es poden ajudar agafant fulles i branques per fer-se com un casa, amagant-se sota les pedres, de vegades dins els forats de les persianes de les cases...Les eruges busquen un lloc segur i tranquil per fer la metamorfosi.

La metamorfosi és una paraula basada en dos mots grecs que volen dir “canvi en la forma”. Durant la fase de crisàlide o pupa, la larva literalment desapareix, queda només un conjunt de cèl·lules des de les quals es forma un nou animal que serà la papallona.

Quan la papallona surt del capoll o del seu amagatall, ha d’esperar a que les ales s’eixuguin, i la seva missió a partir d’aquest moment és reproduir-se.

La majoria de les papallones no viuen massa temps. Algunes no tenen ni aparell digestiu: no tenen boca, ni estómac ni res, i l’únic que fan es trobar una parella del sexe contrari i reproduir-se (efímeres). Però n’hi ha algunes excepcions, com les papallones migratòries, que viatgen molts kilómetres per reproduir-se, amb l’excusa de temperatures més agradables per elles. N’hi ha un exemple famós, la papallona Monarca americana, que viatge de Canadà a Mèxic, i la papallona dels cards, europea, que viatge d’Anglaterra a Catalunya, on es reprodueix i quan es fa adulta, segueix el viatge de Catalunya al Marroc, on es torna a reproduir, del Marroc al Senegal i del Senegal, en direcció contrària i parant pel camí, un altre cop a Anglaterra. Aquesta papallona s’alimenta de cards i malves, i a casa nostra la podem veure a la primavera i la tardor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011