dissabte, 1 de setembre del 2012

La tienda roja

La tenda vermella és la manera d'evocar un espai on, fa mil.lers d'anys, les dones es reunien per descansar mentre estaven menstruant.





La meva àvia sempre em deia que les dones que tenien la regla no podien fer brunyols, ni amassar pa, ni fer maionesa, ni allioli perque no quallava, i la massa no fermentava. El perquè sempre era "no sé, m'ho va dir la meva àvia". Generació darrera generació, s'han conservat algunes consignes, però totalment fora de context.

En la tenda vermella les dones només descansaven. No cuinaven, ni rentaven la roba, ni feien el pa; es retiraven de les seves feines en un espai de trobada amb altres dones, un espai sagrat, de comunicació, entre elles i amb la Terra.

El cicle menstrual més o menys segueix la Lluna, i com ella té quatre fases. Les dones tenen la regla entre 12 i 13 vegades a l'any i en aquest procés, un òvul -la cèl.lula de la vida- acaba de madurar en l'ovari (pre-ovulació), surt i viatja per les trompes de Fal.lopi, (ovulació) arriba a l'úter (pre-menstruació) i, en no trobar cap espermatozou que el fecundi, mor, arrossegant amb ell tot l'endometri, un teixit especial que s'ha anat construïnt per rebre un embrió humà, en cas que l'òvul estigués fecundat. Com que la majoria de les vegades no és així, l'endometri es desfà i surt del cos, passant de l'úter a la vagina i d'aquesta a fora, ocasionant el sagnat al que li diem regla (o menstruació). La Sang Sagrada, Sant Greal.

Els canvis hormonals en el cos per a que tot aquest procés funcioni són bestials i produeixen també canvis en la conducta de la dona. És per això que la "donna e mobile, com puima al vento", però quan es va entenent el per què, tot es fa molt més clar. Per les dones i pels homes que les acompanyen.

Aprofundir sobre aquest tema durant aquests últims quatre dies m'ha servit de molt per entendre moltes coses, i per conéixer-me a mi mateixa i la natura de la dona en els seus quatre arquetips: la doncella, la mare, la sanadora, xamana o bruixa, i l'anciana.

Relament curiós que l'arquetip de "la bruixa" hagi evolucionat tant desfavorablement en els últims 1500 anys, passant d'una dona poderosa, amb contacte amb la natura, amb la capacitat suficient per guarir a la gent, tant física com emocionalment, i orientar en el camí a seguir, a una dona fosca, que mitjançant un pacte amb el diable, fa mal a la gent, i que, per seguretat, cal eliminar.

La Terra necessita més Dones. Més deeses, més sang, més comprensió.

Font: Tienda roja de l'agost de 2012.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011